Wie wordt Actuaris van het jaar 2024?

prijs

Op 3 oktober 2024 is het weer zover: de jaarlijkse Dag van de Actuaris! Een dag vol inspirerende lezingen, ontmoetingen én de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs. Dit jaar zijn Agnes Joseph, Henk Bets en Inge van Zon genomineerd voor hun buitengewone bijdragen aan het vakgebied. Wie van deze drie toonaangevende professionals verdient volgens jou deze prestigieuze titel? Breng nu je stem uit!

Op 3 oktober 2024 vindt weer de jaarlijkse Dag van de Actuaris plaats! Tijdens deze dag wordt traditiegetrouw de prijs voor Actuaris van het jaar uitgereikt.  Voor de jaarlijkse toekenning van de Actuaris van het Jaar Prijs komen die Actuarissen in aanmerking die een bijzondere bijdrage, met substantiële en aantoonbare maatschappelijke relevantie hebben geleverd, aan de ontwikkeling en/of toepassing van het actuariaat of het financieel riskmanagement.

Dit jaar zijn Agnes Joseph, Henk Bets en Inge van Zon-Zeilstra genomineerd. Breng nu je stem uit op de kandidaat die volgens jou de titel verdient.

Agnes Joseph werd in 2018 verkozen tot Actuaris van het Jaar. Het juryrapport schetst een beeld van een proactieve, vernieuwende en stimulerende Actuaris die praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals langlevenrisico, verschuivende pensioenleeftijd, rekenrente en generatie-evenwichtigheid ontwerpt, presenteert en onderbouwt. Ze zet zich met grote passie in om verbeteringen te realiseren als het gaat om pensioen en altijd met het belang van de deelnemers voorop.

Die bevlogenheid maakte dat ze het besluit nam de politiek in te gaan en zich verkiesbaar te stellen als ‘Actuaris’ op de lijst van NSC. Want hoewel ze rondom de Wet toekomst pensioenen (Wtp), als actuarieel expert, regelmatig Eerste en Tweede Kamerleden meenam in haar visie op de wet, werd deze aangenomen met in haar ogen nog de nodige onvolkomenheden. “Als actuaris kon ik daardoor mijn vak niet meer goed uitoefenen. Ik wilde beslissingen kunnen nemen in het belang van de deelnemers en niet omdat de wet iets voorschrijft.” In het afgelopen jaar heeft ze zich als lid van de Tweede Kamer hard gemaakt voor aanpassing van de Wtp, met name rondom het onderwerp invaren en het individuele instemmingsrecht.

Ook als politicus profileert Agnes zich als Actuaris en daarmee draagt ze nog steeds bij aan de zichtbaarheid van de beroepsgroep. “Veel politieke besluitvorming is gebaseerd op uitkomsten van wiskundige modellen. Waarbij ze de modeluitkomsten soms als de enige objectieve waarheid presenteren. Als actuaris weet ik maar al te goed dat een wiskundig model slechts een hulpmiddel is voor besluitvorming. En die kennis is breed toepasbaar, zeker waar het gaat om het doorgronden en op waarde schatten van de uitkomsten van modellen in het kader van bijvoorbeeld stikstofbeleid, zorgbeleid, migratiebeleid of woningbeleid.”

Henk Bets is directeur/eigenaar van het in de pensioenvraagstukken gespecialiseerde Actuarieel Adviesbureau Confident B.V.

Henk Bets heeft als een van de weinige actuarissen actief, kritisch en positief bijgedragen aan het helder maken en verbeteren van het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen. Naast de vele informele contacten met o.a. SZW, Netspar en vele leden van de Eerste en Tweede Kamer is hij ook meerdere keren zichtbaar geweest in deskundigenbijeenkomsten van de beide Kamers. Zijn inzet voor een eerlijke en transparante pensioenwet met behoud van koopkracht na pensioendatum, leverde hem in 2023 de nominatie voor Actuaris van het jaar op.

Ook dit jaar werd Henk door de Tweede Kamer uitgenodigd als inhoudelijk pensioen expert om zijn visie te geven op de Wtp. Daarbij blijft hij hameren op herstel van de weeffouten in de wetgeving en pleit hij voor het aanpassen van de scenariosets in het belang van een goede pensioencommunicatie rondom de transitie. Daarnaast haalde hij het nieuws recent met zijn constatering dat er een fout zit in de berekening van het te verwachten pensioenbedrag. Henk bewijst wederom dat hij vanuit zijn passie voor het vak het podium weet te vinden en daarmee de politieke besluitvorming beïnvloedt.

Na een carrière van tien jaar bij Deloitte en ABN Amro in Londen en Nederland, is Inge in 2010 haar eigen actuariële adviesbureau, Z&Z Consulting, gestart in Azië. Met haar team heeft ze grote adviesprojecten geleid voor internationaal opererende verzekeraars op, onder andere, het gebied van actuariële en financiële transformaties. Daarnaast verzorgde ze onderwijsprogramma's voor financiële instellingen en heeft ze senior executives gecoacht. In 2023 is Inge teruggekeerd naar Nederland, waar ze, als partner van KPMG, het actuariële team leidt en de rol vervult van Head of Insurance.

Inge is daarnaast KPMG Lead van Women in Financial Services waarmee ze haar bevlogenheid voor het onderwerp Diversiteit & Inclusie benadrukt in de financiële sector in Nederland. Tijdens het afgelopen jaarcongres van het Actuarieel Genootschap (AG) gaf ze hier een lezing over. Ze pleit voor meer aandacht voor dit onderwerp: “De krappe arbeidsmarkt is een voor de hand liggende uitdaging, maar grote transities, zoals AI, ESG en de nieuwe pensioenwet, vereisen ook meer diverse teams. Denk daarbij niet alleen aan meer vrouwen, maar bijvoorbeeld ook aan een team met verschillende nationaliteiten, capaciteiten of leiderschapsstijlen. Ook moeten we anders gaan werken om mensen die (tijdelijk) parttime werken kans te geven op een mooie carrière. En als je een divers team wilt, is inclusie essentieel en psychologische veiligheid een voorwaarde.”

Vanuit verschillende invalshoeken draagt Inge bij aan de ontwikkeling van de beroepsgroep. Binnen het AG heeft ze tien jaar deel uitgemaakt van de nominatie commissie en is ze jarenlang onderdeel geweest van de vakgroep Leven en als docent verbonden geweest aan het AI. Recent droeg ze bij aan een publicatie met de titel: Actuarial transformation: from number crunchers to business advisors. Daarin opent ze het venster naar de Actuariële Professional van de toekomst.  

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

de Volksbank
4.715 - 7.253
Medior
Utrecht
ING
5.996 - 9.583
Senior
Amsterdam
Ministerie van Financiën
4.691 - 7.747
Senior
Den Haag