Risico’s managen begint bij bewustwording
Om maar met de deur in huis te vallen. Is technologie een oplossing, of een schijnoplossing om bedrijfsrisico’s te managen?
Van Staveren: Ulrich Beck schreef in de jaren ´80 een heel mooi boek: ´The risk society´, waarin hij onder andere ingaat op deze vraag. De mens in zijn hoogmoed denkt de wereld om zich heen te kunnen beheersen met behulp van technologie, maar je hoeft maar om je heen te kijken om te zien dat volledige controle een illusie is.
Biersteker: De wereld om ons heen is in rap tempo veranderd. Machines kunnen veel nauwkeuriger werken dan mensen, bijvoorbeeld in de maakindustrie. Maar complexe techniek brengt ook eigen risico’s met zich mee. Zodra er ook maar een kleine afwijking optreedt in een volledig geautomatiseerd productieproces, past een machine zich niet aan. De menselijke factor blijft onmisbaar om bij te sturen wanneer nodig.
Wat hebben jullie de afgelopen jaren zien veranderen in de manier waarop mensen en bedrijven omgaan met risk?
Biersteker: Risicobewustzijn bij bedrijven wordt nog steeds aangejaagd door de actualiteit. Na Corona waren werkgevers zich opeens heel bewust van alles wat te maken had met ziekte, verzuim en pandemieën. Als de media worden overspoeld met nieuws over grote hacks, dan staat cybercrime opeens hoog op de agenda. We kunnen als risk consultants mooie rapporten schrijven, maar mensen – ook boardrooms – worden in hun risk awareness getriggerd door wat ze om zich heen zien en horen.
[....]