Bestuurdersbeloning koppelen aan duurzaamheidsprestaties
Artikel van Vera Moll, Director Sustainability Reporting and Assurance KPMG e.a.
Voor veel institutionele beleggers zijn niet alleen de financiële prestaties, maar ook de duurzaamheidsprestaties van een onderneming relevant voor het nemen van beleggings- en stembeslissingen. Het is daarom goed om te zien dat steeds meer ondernemingen hun bestuurders via het beloningsbeleid niet alleen meer prikkelen om de financiële prestaties te verbeteren, maar ook de duurzaamheidsprestaties. Wel is het daarbij van belang dat ondernemingen die duurzaamheidsprestatiemaatstaven kiezen die het meest materieel voor de onderneming zijn, dus een directe link hebben met de uitkomsten van de dubbele materialiteitsbeoordeling. Daarnaast moeten de maatstaven goed meetbaar zijn.
Beleggers zullen vervolgens nauwlettend beoordelen of ook bij de duurzaamheidsprestatiemaatstaven het principe van ‘pay for performance’ opgeld doet: alleen als de duurzaamheidsprestaties aantoonbaar materieel zijn verbeterd is hiervoor een bonus op zijn plaats. Dat betekent dat ook voor duurzaamheidsprestaties uitdagende, doch realiseerbare doelstellingen moeten worden geformuleerd. Het rapport laat zien dat hier nog een behoorlijke weg te gaan is.”
Rapportage van zowel financiële als duurzaamheidsprestaties moet het eindresultaat zijn van geïntegreerde strategiebepaling, besluitvorming en prestatie-evaluatie. Managementbeloningen moeten daarom worden betaald op basis van geïntegreerde incentives die financieel rendement combineren en in evenwicht brengen met het beheer van risico's en impact.
De noodzaak om duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering en het bestuur betekent dat bedrijven en hun raden van bestuur een ongekende leercurve doormaken. Raden van commissarissen zijn zich over het algemeen terdege bewust van de noodzaak om duurzaamheid op te nemen in het belonings- en prestatiebeoordelingsbeleid, maar ze begrijpen ook dat veranderingen in beloning voorafgegaan moeten worden door fundamentele veranderingen in het doel, de strategie, het leiderschap en de cultuur van de onderneming.
Deze studie biedt nuttige inzichten, stof tot nadenken en uitdagingen om de ontwikkeling van een belonings- en prestatiebeoordelingsbeleid te begeleiden dat de duurzame transformatie van organisaties en de waardeketens waar ze deel van uitmaken, kan stimuleren. De studie kan een steun zijn voor raden van commissarissen bij het vaststellen van prestatiedoelen voor de raden van bestuur als integraal en gekoppeld onderdeel van de routekaart naar duurzaamheid.”
[....]